història

La nostra història

Des d’una perspectiva dels qui estem des de la iniciació, sembla que no ha passat massa temps des d’aquell 7 de novembre de 1976, quan recreàrem per primera volta aquest fet històric, en base al primer ‘libreto’ que havia fet l’entusiasta Francisco González Mollá.

El muntatge escènic es va resoldre dignament per les experiències teatrals i artístiques dels primers directors Romualdo Moreno, Miquel Maestre i Joaquín Navarro. Seria un acte decisiu en aquella etapa per homenatjar des d’aquestes terres al Rei Jau7me I, Conqueridor d’aquesta zona als musulmans, creador del nou Regne de València i com diu Salvador Doménech a la seua obra: «polític de llarga vista»; legislador de lleis i costums avançades per a l’època que venien de l’antic Imperi Romà.

El professor Adrián Espí, que fou dels qui estimularen el dur endavant la primera representació, deia en 1994 en un article al diari Información amb motiu de la commemoració del 750 Aniversari del Tractat: «aquella noche plácida del estreno, todos aplaudimos y nos congratulamos de una «experiencia» que surgía entonces y que tenía que recorrer un camino para acrisolarse, limpiarse de impurezas y concretarse en una verdadera representación histórica».

«Feu allò que més us plaga
que nós tenim decidit.
alçar el camp en un punt
e seguir nostre camí»

Aquesta ha sigut la premissa dels qui hem continuat portant endavant aquesta suggestiva i magnífica experiència, amb esperit de millora i fidelitat a les nostres arrels d’identitat cultural. Ara bé, no ha sigut fàcil, hem hagut de sortejar molts entrebancs que hem trobat pel camí i, després d’atravessar el desert, per fi hem trobat l’oasi. La Representació del Tractat -no obstant els condicionants que hem tingut i tenim- és un fet constat que ha aconseguit el reconeixement dels àmbits universitaris, acadèmics i culturals, així com també de les institucions públiques i privades que han anat destinant recolzaments econòmics per poder materialitzar el projecte, i no cal dir la projecció que ha tingut el poble a tots els indrets.

No obstant per culminar eixa gran tasca que s’ha fet, és imprescindible donar un altre pas important, per fer realitat un projecte concebut de fa anys a l’edifici propietat de l’Associació; és a dir, la instal·lació d’un Centre d’Interpretació Històrica sobre l’època del Tractat, que amb el complement de la mostra etnològica sobre l’elaboració del vi i exposició de col·leccions sobre treballs i costums tradicionals, pot contribuir de manera decisiva a perpetuar en el temps la memòria de l’històric pacte i crear un atractiu important de cara al turisme cultural, per visitar el poble al llarg de tot l’any. Confiem en poder realitzar-ho a curt termini, les Institucions públiques tenen la paraula.

Romà Francés i Berbegal

President de l’Associació Cultural del Tractat d’Almisrà

actors i actrius

Qui fa possible el Tractat?

pornobonjourxvedio.bizxhamaster.bizdesisexvideos.codesiporn.watchxvideo2.bizxsextube.coxsextube.co